## Video: ❶ How To Calculate Overtime Salary

Some employers, when assessing the productivity and ability of employees to perform a particular job, may involve personnel in overtime work. As a rule, processing is paid for in a non-standard way, that is, at higher rates. Location: Location: According to labor laws, the manager is not entitled to involve employees in overtime work. First of all, you must obtain written consent for the processing. But the law (article 99 of the Labor Code of the Russian Federation) also provides for those cases when the employer can force employees to work after working hours, for example, to troubleshoot problems arising from a natural disaster. Exceptions are pregnant women, underage employees - in these cases, processing is strictly prohibited.

To calculate the salary for overtime, you should know that if the total number of hours worked in excess per day is less than two, then payment is made in one and a half amount; if more than two - twice. Please note that labor legislation also provides for the framework of overtime work: an employee cannot work 4 hours overtime for two days in a row, and the number of overtime hours per year should not exceed 120 hours.

Before calculating overtime pay, you must determine the number of excess hours worked. To do this, use the timesheet, and write each day on a piece of paper.

Next, determine the amount of payment for one hour of working time. To do this, divide the salary by the number of hours worked, excluding processing time. For example, engineer Ivanov worked 182 hours in July, of which 6 hours were above the norm: July 2 - 1.5 hours; July 5 - 3:00; July 8 - 1.5 hours. An employee's monthly salary is 20,000 rubles. Thus, 20,000 rubles / 176 hours = 113.64 rubles / hour.

Since on July 2 and 8, Ivanov worked above the norm for 1.5 hours, a rate of 1.5 is taken for the calculation. Thus, 113.64 * 1.5 = 170.46 rubles per hour of processing. For three hours, payment is equal to 170.46 rubles * 3 hours = 511.38 rubles.

To calculate the payment for July 5 (3 hours excess), you owe 113.64 rubles * 2 * 3 hours = 681.84 rubles. Thus, the amount of the employee's salary for July will be 20,000 + 511.38 + 681.84 = 21193.22 rubles. Add regional coefficients to this amount and subtract personal income tax (13%).